Tunt hår – värt att veta

Håret utgör för många en stor del av vårt utseende och personlighet. Det ger karaktär åt ansiktet och bestämmer vår naturliga färgpalett, tillsammans med hudfärg och ögonfärg. Hårtyp, tjocklek och täthet på håret skiljer sig mycket från en person till en annan. Att ha tunnare hårkvalitet är vanligt i de nordiska länderna. Men därutöver finns det olika grader av tunnhårighet, som kan anses vara utöver det ”normala”.Ofta beror tunnhårighet på ökat håravfall, vilket i sin tur kan bero på saker som stress, graviditet eller infektionssjukdomar. Att tappa viss mängd hår i sig är dock inget onormalt, utan en del av cellernas förnyelseprocess.

Hur hantera håravfall?

Att råka ut för kraftigt håravfall eller på annat sätt bli tunnhårig är säkerligen inget drömscenario. Men det är viktigt att hantera situationen på rätt sätt. Steg ett är att acceptera det som sker. Du kan ändå inte stoppa processen ögonblickligen. Försök att ta reda på orsaken och hur den kan motverkas eller behandlas, vilket du med fördel gör tillsammans med en läkare eller sakkunnig. Under tiden kan det vara skönt att veta att det finns hjälp att få så att problemet blir mindre synligt utåt, om du känner dig obekväm i vardagen. Bland annat kan du dölja tunnhårigheten med naturtrogen fiberspray.

Andra orsaker

Utöver de orsaker vi nämner ovan förekommer ökat håravfall även naturligt hos främst män med stigande ålder. Vissa ser tendenserna redan i 20-årsåldern medan andra behåller sitt tjocka hår till långt efter pensionen. Denna sorts håravfall ger ofta ett ”tillbakagående” hårfäste eller så kallad flintskalle på toppen av huvudet. Fläckvis håravfall i sin tur beror ofta på sjukdomen alopecia areata, som ger upphov till helt kala fläckar, eller ibland en helt kal hjässa. Men hos många av dessa patienter växer håret ut igen inom en rimlig framtid. Även vissa typer av mediciner resulterar i håravfall, det mest kända exemplet är antagligen cellgiftsbehandlingar.